BANDEN

 


GRAVEYARD
Graveyard slog igenom stort och hyllades snabbt internationellt i samband med sin självbetitlade debut 2007 och uppföljarna ”Hisingen Blues”, ”Lights Out” och ”Innocence & Decadence” har mynnat ut i stående ovationer och spaltmeter av nyuppfunna superlativ. 2012 vann de både P3 Guld för bästa Rock/metal och en Grammis för Årets hårdrock. Bandet tog en kort paus och återvänder nu med sitt femte album 'PEACE' som släpps 25 maj! Ni som sett bandet live vet vad ni har att vänta. Att de får vara förband till Guns N’ Roses i Göteborg den 21:a juli är ännu ett kvitto på deras storhet.

 

Bandets tolfte och senaste album ”Rituals” släpptes 2016 och innehåller magi från första ackordet. Skivan fortsätter på deras inslagna linje över de senaste albumen, det låter etniskt och ritualistiskt, det är malande, berättande och taktfast snarare än hypersnabbt och blåställ. Det är förjävla bra helt enkelt och vissa melodipassningar känns hela vägen bak till debutplattan.

 


 

DARK FUNERAL
Bandet har funnit i över 25 år och behöver ingen närmare presentation. Ett av de allra tidigaste andravågsbanden i Sverige och ett av de allra viktigaste. Ahriman har oförtrutet hållit fanan högt i vädret under alla år och medlemmarna har varit många i övrigt men senaste sättningen med gitarristen Chaq Mol och Heljarmadr från bl.a. Grá släppte senaste albumet ”Where shadows forever reign” 2016, då med Nisse Fjellström bakom trummorna. Det var många år sedan de spelade i Sundsvall senast så vi tycker det är tid och läge att placera dem på en riktig scen. Open the gates!

 NAGLFAR
Umeåbandet Naglfar är stöpta ut det norrländska mörkret och har varit en musikalisk urkraft under dryga 25 års tid. Senast de gästade Sundsvall och Club Deströyer var 2013 så vi tycker det är hög tid att ett av Sveriges mest framgångsrika extremmetalband åter bjuder oss på misantropi i gråzonen mellan döds- och black metal.

 


 

THE CROWN
The Crown har manglat på kompromisslöst sedan början av 90-talet. Bandnamns-, medlems- och stilbyten till trots är det ändå death metal som stått på agendan i snart 30 år. Nyligen släppte bandet sin tionde skiva, "Cobra Speed Venom", som unisont hyllats av fans och kritiker.

Bandet låter lekfullare och hungrigare än på länge och vi kommer att bjudas på ett dödspunkparty laddat med fart och aggressivitet på Nordfest-fredagen.
Blitzkrieg Witchcraft!

 


 

ULTRA SILVAM
Sveriges hetaste blackmetalhopp alla tänkbara kategorier. Kaotiskt och rått men med en känsla för melodi som i sina stunder minner om band som Sorhin i slutet av nittiotalet. Bandet har endast släppt en kassett/7” ännu men har ändå blivit bokade till festivaler som Party San i Tyskland och nu för första gången till Norrlands metalmecka Sundsvall. Blod, nitar, Black metal!


 

 

LIK
Sedan debuten 2015, ”Mass Funeral Evocation”, har Stockholmstrion fortsatt att grotta ner sig i det bästa som svensk death metal har att erbjuda. Nya släppet ”Carnage” är dödsmetall som är strikt trogen det genetiska arvet som bla Entombed, Dismember och Unleashed lämnat efter sig.

Och som det levereras! Med melodislingor från klassisk brittisk heavy metal blandat med årets fetaste riff blir resultatet en käftsmäll utan dess like. Inte så konstigt egentligen, då medlemmarna på ett eller annat vi haft ett finger med i akter som Witchery, Kaamos, Grave, Repugnant, Katatonia och Bloodbath.

Gillade du Dismembers ”Like an Ever Flowing Stream”?
Då kommer du älska LIK.

 


 

Paranoid
Hardcore, punk och metal förpackat i högljutt, japanskt galenskap. Där har ni Paranoid från Frösön/Östersund! Bandet har hållit på sedan 2012 och i trion hittar vi bla Joakim ”Sylen” Staaf-Sylsjö, även känd som mikrofonsvingare i Totalt Jävla Mörker. Det är intensivt och rått med ett påtagligt sväng. Nyligen släpptes EP:n ”Jikangire” som ger en fingervisning om vad som komma skall på nya skivan som kommer i slutet av september. D-takt-raseri med Venom-inspirerad metal! Bandet värmer upp inför Nordfest genom att åka på USA-turné i oktober. Detta kommer bli intensivt. På riktigt.

 


 

Hällas
Bandet spelar enligt sig själva ”adventure rock” och i och med debutalbumet “Excerpts From a Future Past” som släppte 2017 fick Hällas en rejäl hit i och med dängan ”Star Rider”. Hade kidsen i TV-Serien ”Stranger Things” lyssnat på hårdrock hade de med all säkerhet älskat Star Rider - och Hällas. Vi kommer att bjudas på svänget från sjuttiotalet, medryckande melodier från åttiotalets New Wave of British Heavy Metal samt en dos psykedeliska inslag. Gillar du Hawkind? Horisont? Graveyard? November? Missa inte Hällas!

 


 

Iron Lamb
Beväpnade med sin tredje platta i hölstret kommer Stockholms Iron Lamb åter till Sundsvall och spelar rock med glöd och passion. Det blir deras tredje besök vilket såklart passar bra med tredje plattan ”Blue Haze” (The Sign Records) som släpps 26e oktober och recensionerna som börjat trilla in vittnar om att det är bra grejor som levereras. Det är i grunden samma recept av delar Motörhead, Thin Lizzy och 1977 utan att låta daterat utan mer som ett tåg som rusar fram genom ett öde landskap. Medlemmarnas CV med tidigare och nuvarande band vittnar om ett rutinerat gäng som ställer sig med breda ben på Nordfestscenen, det är foten på medhörningen, det är jeansjackor, det är rock and/or roll!

 


 

DARKLANDS
2018 är det inte mindre än tjugo år sedan Sundsvallsbandet Darklands släppte sin självbetitlade debut och det ska firas med pompa och ståt på årets Nordfest. Bandet gör en tillfällig(?) återförening och ställer sig på Deströyerscenen under lördagen. Det är blytung, malande doom vi snackar och det är rutin till tusen på scenen – skönt att kunna erbjuda så mycket lokal kompetens.

 


 

GODLESS GLENN AND THE ASTROZOMBIES
Nordfest och Halloween-helg. För oss var det en självklarhet att få Godless Glenn And The Astrozombies att köra en favorit i repris från fjolåret. Vilket de inte var sena att nappa på och det står nu klart att skräckpunkarna avslutar hela festen på lördagen! The Misfits och Glenn Danzig för hela slanten.

 


 

BEGRAVNINGSENTREPRENÖRERNA
För fem år sedan släppte bandet, med medlemmar från bl.a. VORUM och TINNER en tiotummare som togs emot mycket väl. Sedan dess har tystnat rått men nu pangar de ut debuten ”Jämna plågor” på Ektro Records, albumet är producerat av Martin Ehrencrona och de säger sig själva vara inspirerade av bl.a. Hellacopters, Hendrix, The Stooges, Thin Lizzy, gamla Iron Maiden m.fl. och summan av kardemumman är riktigt jävla bra garagerock. Det här kan mycket väl vara det bästa som någonsin puttrat ur hembränningsapparaten på Åland så spänn fast säkerhetsbältet och gasa järnet!

 

NYHETER

Nordfest är tillbaka! [+]En av Norrlands största metalfestivaler är tillbaka för nionde året!
2 dagar, 2 scener och 12 band! Nu kör vi!